304 Paslanmaz Çelik ve 316 Paslanmaz Çelik Farkları Nelerdir?

Çelikler, paslanmaz olma özellikleriyle ve üstün mekanik yapılarıyla birçok kullanım alanına hitap eden, farklı alanlarda sıklıkla tercih edilen ürünlerdir. Çeliklerin birçok farklı türü mevcuttur ve bu çeliklerin her biri farklı teknik özelliklere sahip olduğundan dolayı, kullanım alanları da buna göre farklılık göstermektedir. Bu yazıda işleyeceğimiz paslanmaz çelik türleri ise 304 ve 316 türündeki paslanmaz çeliklerdir. Bu çelik türleri, paslanmaz çelikler arasındaki en dayanıklı seçenekler olarak görülmektedir. Bu iki çelik türü arasındaki farkı öğrenmek için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

304 Paslanmaz Çelikler

304 numarası ve diğer numaralar, aslında çeliklerin kalitelerine işaret eder. 304 paslanmaz çeliklerin hemen göze çarpan özelliği, korozyon direncinin son derece yüksek olmasıdır. Bunun yanında sıcaklığa karşı da oldukça dayanıklı olan 304 paslanmaz çelikler, üstün fonksiyonellik gücüne sahip olan ürünlerdir ve farklı kullanım alanlarına hitap ederler. Dayanıklılık bakımından da oldukça verimli olan 304 paslanmaz çelikler, derin çekme ve bükme işlemlerine karşı dayanıklıdır.

304 paslanmaz çeliklerin bir diğer özelliği ise kolaylıkla kaynaklanabilir olmasıdır. Paslanmaz özelliği sayesinde son derece dayanıklı olan bu ürünler, kolay şekil verilebilir olmaları sayesinde de tercih edilmektedir. Bu özellikleri göz önünde bulundurulduğunda en fazla kullanılan çelik türü olması da şaşırtıcı değildir. Bu çelik türü, ayrıca suya da dayanıklıdır. Suya dayanıklılık özelliği, bu çelik türünün yüksek akma ve kopma durumlarına karşı dayanıklılık gerektiren alanlarda, oldukça işlevli olmasını sağlar.

316 Paslanmaz Çelikler

316 paslanmaz çelikler, kullanım alanları hususunda 304 paslanmaz çeliklerden ayrılır. Aslında 316 paslanmaz çelikler, 304 kalite paslanmaz çeliklerin içine molibden ve nikel eklenmesiyle elde edilen bir paslanmaz çelik türüdür. 304 paslanmaz çeliklerden sonra en çok tercih edilen paslanmaz çelik türü olma özelliğini de taşır. Bunun yanında, bu iki ürün arasında teknik anlamda daha fazla fark mevcuttur. Örneğin 316 paslanmaz çelikler, molibden elementinin yardımıyla ekstra korozyon direncine sahip bir çelik türüdür. Yüksek sıcaklıklara karşı dayanıklı olan bu çelik türü, düşük karbon özelliği ile de göze çarpmaktadır. 316 paslanmaz çelikler, tıpkı 304 paslanmaz çelikler gibi kolay kaynaklanabilirlik özelliğine sahiptir ancak 316 paslanmaz çeliği 304’ten ayıran önemli bir özellik; Mo ilavesi sayesinde sıcaklığa karşı daha dayanıklı bir yapıya sahip olmasıdır. 304 paslanmaz çeliklere göre daha dayanıklı bir ürün olduğu da söylenebilir.

316 paslanmaz çeliklerin kullanım alanları son derece geniştir. Deniz suyu teçhizatlarında sıklıkla ihtiyaç duyulan ürünlerdir. Gıda endüstrisinde de 316 paslanmaz çeliklere sıklıkla yer verilmektedir. Bunun yanında kâğıt ve boya endüstrisinde de tercih edilen bu ürün, kopmalara karşı sahip olduğu dayanıklılıkla da öne çıkmaktadır. Asetik asit ve gübre gibi alanlarda da kendine yer edinmektedir.

Yorum yaz

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search