Genel

Paslanmaz Çelik Korozyona Karşı Nasıl Korunur?

Paslanmaz çeliğin en büyük avantajlarından biri korozif ortamlara karşı yüksek direnç göstermesidir. Korozyon direncini sağlayan temel alaşım elementi kromdur. Krom, metal yüzey etrafında ince ve onarım sağlayan bir tabaka oluşturur. Bu tabaka sayesinde kendini dış ortamdan korur. Korozyona karşı direnç yükselten diğer alaşım elementleri arasında nikel ve molibden yer alır.

Paslanmaz çelik korozyondan muzdariptir, ancak korozyon oranı çok daha yavaştır. Bu sayede paslanmaz çeliğin daha iyi çalışma süresi sağladığı görülür.

Paslanmaz Çeliklerin Korozyon Direnci Nasıl Olur?

Paslanmaz çeliğin korozyona karşı korunmasında; boyama, metal kaplama, elektro ve kimyasal polarizasyon, katodik koruma gibi birçok yöntemden yararlanılır. Mimarı çalışmalar için tercih edilen en yaygın yöntemler ise boyama ve metal kaplamadır.

Boyama

Bağlayıcı, pigment ve çözücü olarak 3 ana bileşenden oluşan boyama işlemi, kolay uygulanabilmesi ve dekoratif görünüm sağlaması sebebi ile çeliğin korunmasında en yaygın kullanılan koruma çözümlerindendir. Farklı korozyon çeşitlerine göre geliştirilen koruyucu boya kaplamaları, bağlayıcı türlerine göre sınıflandırılır. Paslanmaz çeliğe uygulanacak boyaların öncelikle;

  • Ortam Koşulları,
  • Uygulanma Kolaylığı,
  • Dayanıklılık,
  • Maliyet,
  • İnsan ve çevre sağlığı gibi kriterlerin değerlendirilmesi ile uygulanması gerekir.

Metal Kaplama

Paslanmaz çelik elemanların korozyondan korunması için kullanılan metal kaplama çeşitleri çinko, alüminyum ve kadmiyumdur. Metal kaplamaların çelik yüzeye uygulanmasında 4 farklı yöntem uygulanır. Bunlar;

  1. Sıcak Daldırma,
  2. Sıcak Püskürtme,
  3. Difüzyon
  4. Elektro Kaplamadır.

Katodik Koruma

Metal yapının korunması için aynı elektrolite yerleştirilen ve galvanik korozyondan kaynaklı paslanan daha az asal bir metal ile elektrik bağlantısı kurulur. Bu aşamada genellikle bir metal türü, anot olarak kullanılır. Korozyonu elektrolite tehlikeli metal iyonları salabilir. Dolayısıyla yerel yaban hayatı için potansiyel bir tehdit yaratabilir.

Paslanmaz Çelikte Korozyonu Önlemenin Faydaları Nelerdir?

Korozyonun önlenmesi günümüz şartlarında hem çok önemli hem de uygulama çeşitliliği ile daha pratiktir. Paslanmaz çeliğe uygulanan korozyon koruma ile paradan tasarruf edebilir, metal eşyaların verimliliği sağlanabilir aynı zamanda insanların sağlığı da korunabilir. Koruma işlemlerinde son derece titiz ve teknik içeren çalışmalar yapılması gerekir.

Dünya standartlarına uygun ürünlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için Kuzey Paslanmaz ekibiyle hemen iletişime geçebilirsiniz.

Start typing and press Enter to search