Paslanmaz Çelik Vanalar Ve Farkları Nelerdir?

Paslanmaz Çelik Vanalar Ve Farkları Nelerdir?

Paslanmaz vanalar, paslanmaz boru hatlarında kullanılır. Paslanmaz vanaların çeşitli görevleri vardır. Boru içindeki akışı durdurmak ve durmuş olan akışı tekrar başlatmak ana görevleridir. Bunun yanı sıra, boru hattındaki akışın debisini belirli oranlarda düşürmek için kullanılırlar. Paslanmaz vanalar boru hatlarının yanı sıra, paslanmaz kazanlar ve su depolarında da sıvıyı tahliye etmek amacıyla kullanılır. Paslanmaz vanaların paslanmaz soketli vana, paslanmaz flanşlı vana, paslanmaz kelebek vana, paslanmaz monoblok vana gibi çeşitleri vardır. Bunun yanı sıra vanalar kalite çeşitlerine göre, 304 kalite ve 316 kalite vana olarak iki kategoride incelenir. Bu paslanmaz çelik bağlantı elemanları, farklı sınıf ve modellerde oldukları için birbirlerinden farkları vardır. Yazımızın içeriğinde vana çeşitlerinin farklarını bulabilirsiniz.

304 Kalite Vana Ve 316 Kalite Vana Farkları

Paslanmaz çelik vanalar kalite çeşidine göre iki grupta toplanır. 304 kalite paslanmaz çelik vananın içeriğinde  %18 krom ve %8 nikel bulunur. Bu özelliğiyle yıllanma, tokluk ve oksidasyon etkenlerine karşı dayanıklıdır. Düşük sıcaklıklara mükemmel mukavemet sağlayan 304 kalite paslanmaz çelik vanaya kaynak ve form vermek kolaydır. 304 kalite paslanmaz çelik vana rahat temizleme ve işleme kolaylığı sunar. 316 kalite paslanmaz çelik molibden alaşımlı östenit bir çelik vanadır. 316 kalite paslanmaz çelik vananın içeriğinde %3’e kadar artırılabilen molibden elementi bulunur. Bu nedenle 316 kalite paslanmaz çelik vananın, tuzlu su çözeltileri ve okyanus suyu gibi korozyona meyilli akışkanlara karşı mukavemeti yüksektir. 304 kalite paslanmaz çelik vana gıda sanayi başta olmak üzere havalandırma sistemlerinde, gemilerde, stoklama tankları gibi birçok alanda tercih edilir. 316 kalite paslanmaz çelik vanalarsa korozif kimyasal ortamlarda kullanılır.

Diğer Paslanmaz Çelik Vanaların Farkları

304 ve 316 kalite paslanmaz çelik vanalardan farklı olarak paslanmaz dişli küresel vana, paslanmaz kelebek vana, paslanmaz flanşlı vana ve paslanmaz bıçaklı vana olmak üzere dört grupta toplanan vana çeşitleri bulunur. Bunun yanı sıra paslanmaz soketli küresel vana, paslanmaz üç yollu vana ve paslanmaz mini küresel vana da paslanmaz çelik vana çeşitleri arasında sayılabilir. Sayılan paslanmaz çelik vana çeşitlerinin kullanım alanları farklıdır. Mesela, paslanmaz dişli küresel vanalar, sıklıkla basıncın 16 – 100 bar olduğu hatlarda kullanılır. Paslanmaz kelebek vanalarsa, sıklıkla kimya ve gıda tesislerinde kurulan paslanmaz boru hatları üzerinde kullanılır. Dişli küresel vanaların mukavemet sağlayamayacağı, yüksek basınçlı ortamlarda paslanmaz flanşlı vana çeşitleri kullanılır. Paslanmaz çelik vanaların birbirinden farklarını kullanım alanları belirler.

Yorum yaz

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search